Čečenský boj za svobodu

Zveme Vás na výstavu věnovanou tragickým historickým událostem, které se týkají regionu Kavkazu, resp. čečenského národa

Výstava bude zahájena 16. října 2024 od 16:30 hod. na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, 17. listopadu 12, 2. nadzemní podlaží (v blízkosti auly). Výstava probíhá v době 80. výročí deportace čečenského obyvatelstva a 30. výročí vypuknutí první rusko-čečenské války po ruské invazi do Čečenska. Jedná se o slovenskou verzi putovní expozice, kterou původně připravila exilová vláda Čečenské republiky Ičkérie v anglickém jazyce. Výstavu zahájí MUDr. Juraj Mesík, honorární konzul exilové vlády Čečenské republiky Ičkérie.

Od 16:45 hod. bude následovat přednáška Dr. Mesíka v učebně 2005 (2. nadzemní podlaží) o Čečensku a beseda o jeho knize „2023: The Year the Russian Empire Died“. Přednáška proběhne ve slovenském jazyce. Besedu moderuje doc. Pavel Nováček z Katedry rozvojových a environmentálních studií Přf. UP.

MUDr. Juraj Mesík je absolventem Lékařské fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě. Po listopadu 1989 byl poslancem Federálního shromáždění ČSFR za Stranu zelených. Působil jak na vedoucích pozicích Federálního výboru pro životní prostředí, tak v rámci občanských iniciativ. Po roce 2000 se jako seniorní specialista Světové banky podílel na rozvojových projektech v Africe, Asii a ve východní Evropě. Přednášel o globálních výzvách a rizicích na českých a slovenských univerzitách. Je autorem šesti knih. Od roku 2023 působí jako honorární konzul exilové vlády Čečenské republiky Ičkérie.